lördag 21 januari 2012

Helgens mattips



Fish and Chips

Finns det något godare än det?  Och barnen älskar att äta ur tidningspapper. En perfekt göra för dem, att vika små strutar.

Ingredienser för 4personer:
600g filé av vit fast fisk, skuren i 12 jämnstora bitar (t ex torsk, kolja eller gös)
4st bakpotatisar, skalade och skurna i klyfter

Frityrsmet:
1 tsk bakpulver
1 msk maizena
2 dl vetemjöl
saften av två limefrukter
1 dl öl
2 dillkvistar
salt och peppar
3 dl olja till fritering
tidningspapper till serveringen

Gör så här


1. Blanda nästan allt vetemjöl (ta undan lite att vända fiskbitarna i), maizena och bakpulver i en skål.

2. Finhacka dillen och blanda med öl och limesaft.

3. Häll försiktigt ner ölblandningen i mjölblandningen. Salta och peppra. Rör om och låt svälla i 20 minuter innan fritering.

4. Skär potatisarna på längden i jämna, centimetertjocka skivor och sen till 1/2 centimeter tjocka stavar.

5. Hetta upp oljan till 160 grader i en kastrull med höga kanter.

6. Vänd varje fiskbit först i mjöl och sedan i smeten. Fritera dem gyllenbruna, cirka 5-7 minuter.

7. Upprepa samma procedur med potatisen.

8. Servera, helst i en strut av tidningspapper, tillsammans med aioli och citron.

 

Receptet kommer ifrån Marcus Samuelsson.

1 kommentar:

finastina sa...

Åh, så gott ! :)