måndag 12 mars 2012

Hjärtformade hamburgare


Dagens middag.

Hjärtehamburgare med sötpotatis.

Medan Flisan var på kören bakade jag ihop en degen till brödet, så när hon kom hem var degen klar att sätta klorna i. Det blev gubbar, hjärtan, stjärnor och vanliga baugetter.

Ingredienser:
0.5 pkt jäst
6 dl ljummet vatten
6 dl vetemjöl + 6 dl rågsikt
1 msk havssalt

Smula ner jästen och saltet i en bunke eller något liknande, häll i det ljumna vattnet och rör om.
När jästen är löst så blanda ner mjölet. Knåda, knåda och åter knåda. Degen ska vara kladdig.

Låt den jäsa, har du mycket tid låter du degen jäsa 45 min, har du ett barn som drar dig i byxbenet så räcker det med 30 min.

Töm bunken upp och ner på mjölat bakbord. Nu är det dags att leka, forma och pressa.

Låt figurerna jäsa yttligare 20 min till på plåten. Sätt på ugnen på 250 grader.

Eftersom figurerna är i olika storlekar så är det svårt att sätta en tid, så håll koll. När de är gyllenbruna då är de klara.

Tips: Om man vill kan man strö på lite flingsalt på brödet innan de åker in i ugnen. Då blir det super gott.


Sötpotatis i klyftor med olivolja och chili havssalt. 200 grader i 20-30min. Dessa kan vara i ugnen samtidigt som du gräddar brödet.



 Köttfärsburgare med fetaost. Använder samma pepparkaksform till köttfärsen som till brödet, då passar de bra ihop. Fixa burgarna när degen ska jäsa första gången och stek dem när degen jäser andra gången, då blir det klara samtidigt.

 Små gulliga hamburgare. Perfekt för barn och vi vuxna kan ju äta två.

2 kommentarer:

Malin på pastill.nu sa...

Åh så fina! Vilken underbart söt idé :-)

Gottegrisen sa...

Vilka söta hamburgare! Tack för inspirationen!